Lauran Peuhkurin sivusto

Pohdintaa vaalituloksesta

| 0 comments

Kristillisdemokraatit keräsivät kevään vaaleissa hieman yli 105 000 ääntä. Lämmin kiitos kaikille meitä äänestäneille ja ehdokkaille tukijoukkoineen, sekä muille, jotka olivat tavalla tai toisella mukana kevään vaalityössä! Onnittelut valituille kansanedustajille!

Vaalitulos oli puolueelle isku vyön alle. Ainoa vaalipiiri, jossa onnistuimme kasvattamaan äänimääräämme edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna oli Savo-Karjala ja siellä menestykseen siivitti Sari Essayahin valtava henkilökohtainen suosio, joka oli odotettavissa. Savo-Karjalassa tehtiin kuitenkin myös tiimityötä reippaassa yhteishengessä, mikä loi kentälle iloisen odottavaa tunnelmaa. Kaikkialla muualla äänimäärät putosivat verrattuna vaaleihin 2011. Hallitustyö painaa kannatusta kenties, mutta osin tulosta selittää myös erittäin vaikea kilpailutilanne sekä yleisesti että paikallisesti.

Istuvista kansanedustajista Päivi Räsänen ja Peter Östman ainoina onnistuivat pitämään paikkansa Hämeen ja Vaasan vaalipiireissä. Uudenmaan ja Pirkanmaan listoilla tulosta oli jännitettävä viime metreille. Uusiksi kansanedustajiksi tulivat valituksi Antero Laukkanen ja Sari Tanus. Näissä kansanedustajan saaneissa piireissä kaikkien ehdokkaiden kova vaalityö oli edellytys kansanedustajan paikan saamiseksi, kahdessa viimeksi mainitussa aivan erityisesti.

Kaakkois-Suomi on puolueen perinteisesti vahvaa kannatusaluetta ja lopulta edustajan paikan menettäminen juuri täältä oli shokkihoitoa. Emme tällä kertaa pystyneet keräämään riittävästi ääniä suurimpien kaupunkien Kouvolan ja Lappeenrannan alueella. Ehdokkaat tekivät kuitenkin kovasti työtä kautta piirin, eikä tunnelma vaaliteltoilla antanut viitteitä tällaisesta lopputuloksesta. Uuden vaalipiirin dynamiikasta on opittavaa tulevan varalle.

Kovaa työtä tehtiin itseään säästämättä myös muissa vaalipiireissä, josta edustajaa ei nyt saatu. Erityinen kiitos kaikille teille! Tosiasia on se, että 3,5% kannatuksella parempaa tulosta ei puolueena oikein voi odottaa. Toivon vilpittömästi, että tämä on pohjakosketus, josta voimme alkaa rakentaa kaiken oppimamme päälle kannatuksen kasvua. Erityismaininnan ansaitsevat myös KD Nuoret, joilla oli vaaleissa ehdolla monta valovoimaista ehdokasta ja jotka hyödynsivät ennakkoluulottomasti populaarikulttuuria ja modernia viestintää omassa kampanjassaan ‪#‎nuoretvaltaan‬

Kaikkien osaamista ja rohkeutta tarvitaan nyt eteenpäin menoon!

Julkaistu ensimmäisen kerran Facebook-sivuillani:

https://www.facebook.com/pages/Laura-Peuhkuri/186128124757412?fref=nf

Vastaa